Ordíttatta a zenét és még megöléssel is megfenyegette riadt szomszédját

Megosztás

A Mezőtúri Járási Ügyészség zaklatás vétsége miatt emelt vádat azzal a 42 éves mezőtúri férfivel szemben, aki életveszélyesen megfenyegette a szomszédját, mikor az már nem tudta tovább elviselni a rendszeresen szóló, hangos zenét.

A vádirat szerint a 42 éves férfi és a megfenyegetett nő a kiskorú gyermekével mintegy négy éve élnek szomszédokként Mezőtúron, de szomszédi viszonyuk kezdetektől fogva problémás volt, mivel a férfi rendszeresen hangosan hallgatott zenét, amely miatt a nő több alkalommal kért rendőri intézkedést is.

2022. július 30-án, amikor a nő bejelentésére a helyszínre érkező rendőrjárőr felszólította a férfit, hogy a zenét vegye halkabbra, ő felháborodottan trágár szavakkal illette a rendőri segítséget kérő nőt, majd a járőr távozása után a szomszédba hangosan átkiabálva azzal fenyegette meg, hogy megöli őt és a gyermekét is.

A férfi 2022. szeptember 3-án 17 óra körül ismételten hangosan hallgatta a zenét, ami miatt a nő személyesen ment át hozzá megkérni őt, hogy a zenét vegye halkabbra. A férfi erre nem volt hajlandó, a nőt hangosan szidalmazta, és azzal fenyegette meg az ekkor már a saját házába visszatérni igyekvő nőt, hogy rájuk gyújtja a házat, majd elindult a nő háza felé, aki annyira megriadt a fenyegetéstől, hogy telefonon azonnal rendőri segítséget kért.

Az ügyészség a vádiratában a büntetlen férfivel szemben közérdekű munka kiszabására tett indítványt.

Az ügyben a Mezőtúri Járásbíróság – várhatóan tárgyalás mellőzésével – fog dönteni.

Az ügyhöz kapcsolódik a csendháborítás szabálysértése, mely a köztudatban kialakult tévhittel ellentétben a nap bármelyik szakában elkövethető, megállapításához az szükséges, hogy valaki például lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, indokolatlanul olyan zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja.

A Polgári Törvénykönyv is előírja, hogy a tulajdonos a saját dolga használata során köteles minden olyan magatartástól tartózkodni, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná.

A szabályozás a hangsúlyt tehát – a békés társadalmi együttélés érdekében – az indokolatlan és szükségtelen zavarásra helyezi, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

Kapcsolódó cikkek